Značka FolkFurt ukázala folklór na každý deň

Staviť na návrat k tradíciám a k folklóru sa dnes oplatí. Rozmanité výšivky na oblečení, tradičné venčeky do vlasov, ľudové doplnky aj do domácností. To, že sa Slováci snažia čím ďalej, tým viac prinavrátiť k svojim koreňom a nezanevrieť na našu typickú slovenskú náturu si všimla aj mladá dvojica z Oravy.

Filip Džugan a Mária Hrubošová sú zakladateľmi značky FolkFurt, ktorá sa špecializuje na výrobu najmä pánskych košieľ. Ako prezradili pre Forbes, hovoria o nich, že ide o modernú náhradu kroja, ktorá sa dá nosiť každý deň. Z toho práve sa odvíja aj názov ich značky – FolkFurt.

„Zámer bol vniesť slovenský folklór do každodenného oblečenia a vytvoriť niečo štýlové, elegantné a originálne,“ vysvetľuje Filip začiatky vzniku tejto myšlienky, ktorú zdieľal aj s priateľkou Majkou. Idea prišla v čase, keď boli obaja ešte študentmi na vysokej škole a všímali si, že mladí čoraz viac inklinujú k folklóru.

Keďže v súčasnosti by nosenie kroja ako civilného oblečenia nebolo príliš praktické, láska k tradíciám sa dá ukázať napríklad aj vďaka decentnému detailu výšivky na košeli.

A ktorá časť Slovenska ponúka ideálnu inšpiráciu so svojimi ľudovými motívmi? Obaja odpovedajú, že Orava. Práve z tohto regiónu mladý pár pochádza a ako hovoria, on samotný je inšpiráciou. „Orava je pretkaná zvykmi a tradíciami. Ale, samozrejme, inšpiráciu berieme aj z krojov z rôznych kútov Slovenska a to je neobmedzená studnica nových nápadov,“ dodáva Filip. Nie sú to však len vzory na košeliach, ktoré majú pôvod v tomto regióne. Filip a Majka sa rozhodli, že tradície by mali byť citeľné z celého produktu, preto sa košele šijú v dielni v obci Oravské Veselé.

Prvé kúsky folklórnych košieľ na každý deň sa na trhu objavili ešte v roku 2017. Okrem mladých nadšencov ich však na sebe nosia aj slovenskí umelci. Medzi stálych zákazníkov, a svedčia o tom aj časté príspevky na sociálnych sieťach, patrí napríklad hudobník Ondrej Kandráč. „Kandráčovci v našich košieľkach aj koncertujú. Je to pre nás veľké zadosťučinenie našej práce,“ dodáva Filip.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz